دوشنبه 10 ارديبهشت 1403 شمسی /4/29/2024 10:45:46 PM
  • گروه مطلب:| گزارش| بورس| فارسی|
  • کد مطلب:76150
  • زمان انتشار:دوشنبه 27 آذر 1402-5:55
  • کاربر:
متغیر سیاسی بازار سرمایه بررسی شد

رویدادهای سیاسی یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر اوضاع بازارهای مالی به‌‌خصوص بازار سهام محسوب می‌شود. بررسی عملکرد بورس تهران در نیمه دوم سال‌های انتخابات مجلس در سه دوره گذشته نشان می‌دهد که با وجود عملکرد مناسب بورس در دو دوره از سه دوره مورد بررسی، نمی‌توان ارتباط معناداری بین این دو متغیر متصور شد و رشد بورس در این برش‌های زمانی از کانال‌های دیگر رقم خورده است.
بورس در مسیر انتخابات

علی عبدالمحمدی: حوادث و اتفاقات سیاسی، یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر اوضاع و احوال بازارهای مالی و به‌خصوص بازار سهام محسوب می‌شود. ریسک‌های ناشی از جنگ‌ها و کشمکش‌های منطقه‌ای، جهانی و رویدادها و بحران‌های سیاسی از جمله مهم‌ترین مواردی هستند که منجر به ایجاد نوساناتی در اکوسیستم بازارهای سهام می‌شود. یکی از مسائل و رویدادهای سیاسی نیز که می‌توان اثرات را آن بر بازار سهام مورد بررسی قرار داد، انتخاباتی است که در کشورها برگزار می‌شود.

انتخابات ریاست‌جمهوری و انتخابات مجلس از جمله مهم‌ترین انتخاباتی است که با فاصله زمانی ۴سال ‌یک‌بار در کشور انجام می‌شود. با توجه به اینکه بر اثر تغییر رئیس‌جمهور یا اعضای مجلس، ممکن است سکانداران مهم‌ترین مناصب اقتصادی کشور تغییر کنند یا جریان فکری حاکم بر مهم‌ترین تصمیمات کشور، دچار تغییرات معناداری شود، می‌توان ارتباط رویدادهای مذکور با بازار سهام را مورد کالبدشکافی قرار داد.

با توجه به اینکه در سال‌جاری و در آخرین ماه سال، کشور با مساله انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای‌اسلامی مواجه است، در متن حاضر به بررسی عملکرد بازار سهام در نیمه دوم سال‌های انتخابات چهار دوره اخیر پرداخته می‌شود.

انتخابات مجلس نهم در ۱۲ اسفند سال‌۹۰ برگزار شد، بررسی عملکرد شاخص‌کل بورس تهران در ۶ماهه دوم سال‌۹۰ نشان می‌دهد که این شاخص در این برش زمانی، افت ۴‌درصدی را تجربه‌کرده و از سطح ۲۶‌هزار و ۹۶۲‌واحدی تا سطح ۲۵‌هزار و ۹۰۶ واحد عقب‌نشینی داشته‌است.

مجلس دهم
در هفتمین روز از اسفندماه سال‌۹۴، انتخابات دهمین دوره مجلس شورای‌اسلامی برگزار شد و نیمه دوم سال‌۹۴ برای بازار سهام، بازدهی ۳۰‌درصدی را به ارمغان آورد و مقدار شاخص‌کل از سطح ۶۱‌هزار و ۵۷۷‌واحدی در پایان تابستان این سال ‌تا سطح ۸۰‌هزار و ۲۱۹ واحد در پایان زمستان رشد کرد. با توجه به مسائلی که در حوزه سیاست خارجی کشور در سال‌۹۴ رخ‌داد، نمی‌توان رشد بازار در نیمه دوم سال‌مذکور را به انتخابات و خوش‌بینی‌های منتشره از آن نسبت داد.

سال‌۹۴ یکی از مهم‌ترین سال‌های دهه‌های اخیر ایران بود که کش و قوس‌های فراوان در حوزه مذاکرات هسته‌ای و بین‌المللی، نهایتا منجر به توافق برجام (برنامه جامع اقدام‌مشترک) در آن سال‌ شد و همین موضوع موجب شد تا بازار سهام در آن مقطع با استقبال خریداران مواجه شود و این عامل موجبات افزایش ارتفاع نماگرهای تالار شیشه‌ای را فراهم کرد، بنابراین همان‌طور که گفته شد، نمی‌توان رشد حادث‌شده در مقطع زمانی مذکور را به مساله‌ای مثل انتخابات ربط داد و می‌توان گفت که خوش‌بینی‌های سیاسی منتج از ماجرای برجام بوده که منجر به‌عملکرد قابل‌توجه بازار سهام در نیمه دوم سال‌۹۴ شده‌است.

مجلس یازدهم
یازدهمین دوره انتخابات مجلس در ۱۲ اسفند ۹۸ برگزار شد و یکی از بهترین عملکردهای بازار سهام در تاریخ خود در نیمه دوم این سال ‌به‌ثبت رسید. در پایان تابستان ۹۸، شاخص‌کل در سطح ۳۰۲‌هزار‌واحدی قرار داشت و در پایان زمستان این سال‌در سطح ۵۱۲‌هزار‌واحدی به‌کار خود پایان داد. ماحصل این نوسانات منجر به‌ثبت رشد ۷۰‌درصدی در بازه زمانی ۶ ماهه برای شاخص‌کل بازار سهام شد که عملکرد فوق‌العاده‌ای برای یک بازار در برش زمانی ۶ماهه تلقی می‌شود. می‌توان دلیل رشد حادث شده در نیمه دوم سال‌۹۸ را نیز به جریان نقدینگی که در آن مقطع بازار سهام را به‌عنوان پناهگاه انتخاب کرده‌بود، نسبت داد.

بعد از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال‌۹۷ و رقم خوردن دومین جهش ارزی دهه‌۹۰ در آن دوران، بازار سهام به‌رغم رشد قیمتی در سال‌۹۷، نتوانسته بود به‌صورت کامل خود را با نوسانات قیمت اسکناس آمریکایی مطابقت دهد و رشد در این بازار از نیمه دوم سال‌۹۸ شروع شد و تقریبا به مدت یک سال ‌ادامه‌دار بود و نهایتا در ۲۰مرداد سال‌۹۹ این روند با ریزش تاریخی بازار سهام به پایان رسید.

آتش‌بازی جریان نقدینگی به‌حدی قدرتمند بود که حتی گرفتاری اقتصاد جهانی در رکود نیز نتوانست بورس کامودیتی‌محور تهران را از افزایش قیمت‌ها بازدارد و در این میان عواملی چند در برافروخته‌تر‌شدن شعله آتش افزایش قیمت‌ها در بازار سبب شد تا قیمت اکثر سهام بورسی و فرابورسی وارد محدوده حبابی شود. شعله‌ورشدن انتظارات تورمی که در نتیجه پیش‌بینی پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات آبان سال‌۹۹ ایالات‌متحده در کشور شکل‌گرفته بود و کاهش نرخ بهره بین بانکی در بازار بین‌بانکی از جمله مهم‌ترین عواملی بود که سبب شد شتاب افزایش قیمت‌ها در بازار سهام بیش از پیش شود، بنابراین رشد حادث شده در نیمه دوم سال‌۹۸ را نیز نمی‌توان به مساله‌ای مثل بر‌‌‌گزاری انتخابات منسوب کرد.

مجلس دوازدهم
دوازدهم اسفند سال‌جاری نیز انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای‌اسلامی برگزار خواهد شد. در پایان تابستان سال‌جاری، شاخص‌کل بورس تهران در سطح ۲‌میلیون و ۱۲۱‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام رساند و در پایان معاملات روز شنبه، این شاخص در سطح ۲‌میلیون و ۱۷۱‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام رساند که گویای رشد ۲‌درصدی در نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در بازه زمانی ۳ ماه اخیر است.

می‌توان گفت که آنچه که در یک ماه اخیر وضعیت بازار سهام را کمی سر و سامان بخشیده و از رکود عمیق معاملاتی دور کرده‌است، اخباری بود که در زمینه تجدید ارزیابی بنگاه‌های بزرگ بورسی مخابره شد و توانست اوضاع و احوال نابسامان بازار سهام را اندکی بهبود ببخشد، پس همان‌طور که مشاهده می‌شود، بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشانگر این است که در نیمه دوم سال‌۹۰، شاخص‌کل با کاهش ارتفاع همراه شد و در ۳ دوره مورد بررسی بعدی با رشد همراه شده‌است.

مهم‌ترین عامل رقم زننده نیمه دوم سال‌۹۴، توافق برجام بود و سیل ورود پول حقیقی نیز مهم‌ترین عاملی بود که رشد نیمه دوم سال‌۹۸ را رقم زد. در نیمه دوم سال‌جاری نیز اخبار بنیادی ناشی از تجدید ارزیابی سبب‌شده تا بازار با افزایش ارتفاع اندک در پاییز همراه شود، پس به‌رغم اینکه مساله‌ای مثل انتخابات مجلس یکی از مهم‌ترین رویدادهای سیاسی کشور است، اما نمی‌توان میان این رویداد و نوسانات بورس، ارتباط چشمگیر و خاصی را جست‌وجو کرد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین