دوشنبه 10 ارديبهشت 1403 شمسی /4/29/2024 10:58:30 AM
  • گروه مطلب:| خبر| بورس| فارسی|
  • کد مطلب:57045
  • زمان انتشار:شنبه 3 دی 1401-15:3
  • کاربر:
پرونده پاییزی فرابورس بسته شد

پاییز هم به پایان رسید و فرابورس ایران پرونده آخرین ماه از این فصل را با رشد ۳.۶ درصدی آیفکس و افزایش ۴ درصدی ارزش بازار به پایان رساند.
رشد متغیرهای مهم معاملاتی در آذرماه/فرابورس ایران در ۹ ماهه سال جاری، ۹ درصد بزرگ‌تر شد

به گزارش اقتصادنامه به نقل از مدیریت ارتباطات فرابورس ایران، طی ۲۲ روز معاملاتی در آذرماه به‌طور میانگین روزانه ۶.۵ میلیارد برگه انواع دارایی مالی به ارزش ۴۰ هزار میلیارد تومان دست‌به‌دست شد. از این رقم به‌طور میانگین در هر روز ۴.۵ میلیارد برگه سهم به ارزش یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان توسط سهامداران خرید و فروش شده است.


به‌طور کلی طی ۲۲ روز کاری در آذرماه بیش از ۱۴۳ میلیارد برگه انواع دارایی مالی به ارزش بالغ‌بر ۸۸۷ هزار میلیارد تومان در حدود ۵ میلیون نوبت معاملاتی دست‌به‌دست شد که رشد ۸۹ درصدی ارزش معاملات، ۱۵۹ درصدی حجم معاملات و ۶ درصدی تعداد معاملات را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.


در بازارهای سهام فرابورس، بازار اول طی این مدت با معاملاتی به ارزش ۱۷ هزار و ۳۸۷ میلیارد تومان رشد ۱۱۶ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل ثبت کرد. این در حالی است که ارزش معاملات بازار دوم ۱۹ درصد کاهش داشته و در بازار پایه نیز با معاملاتی به ارزش ۱۲ هزار و ۳۶۹ میلیارد تومانی رشد ۶۶ درصدی این متغیر را نسبت به معاملات آذر ۱۴۰۰ شاهدیم.


ارزش معاملات خرد بازار سهام (مجموع معاملات در بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME) در آذرماه بیش از ۲۶ هزار میلیارد تومان بود که ۱۰ درصد آن یعنی حدود ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان از این معاملات به صنعت خودرویی اختصاص داشت.

همچنین گروه سرمایه‌گذاری‌ها ۸ درصد و سه گروه «محصولات شیمیایی»، «هتل و رستوران» و «فلزات اساسی» هرکدام به‌صورت جداگانه ۷ درصد از ارزش معاملات خرد را در اختیار گرفتند. به‌این‌ترتیب حدود ۴۰ درصد از ارزش معاملات خرد در اختیار این ۵ صنعت بود.


بررسی بازارهای فرابورس در این مدت نشان می‌دهد بازار ابزارهای مشتقه آذرماهی شلوغ را تجربه کرده است. ارزش معاملات این بازار طی ماه گذشته نزدیک به ۵۵ میلیارد تومان بود که نسبت به ارزش معاملات ۲۰۰ میلیون تومانی آذرماه سال قبل، افزایش حدود ۲۷ هزار درصدی را ثبت کرده است.


یک ماه خوب برای ETF ها

آمار معاملات بازار ابزارهای نوین مالی در آذرماه نشان می‌دهد طی این مدت ارزش معاملات اوراق بدهی نسبت به آذر سال قبل رشدی ۸۷ درصدی داشته است. در ماه گذشته بیش از ۸۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی در این بازار مورد معامله قرارگرفته است.


همچنین در آذرماه معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله پررونق بود. به‌این‌ترتیب که در این مدت ۳۸ هزار و ۲۴۴ میلیارد تومان واحد سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها مورد دادوستد قرارگرفته که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی ۲۸۲ درصدی داشته است.


همچنین در ۲۲ روز کاری آذرماه ارزش معاملات اوراق گواهی تسهیلات مسکن نیز با رشد ۱۸ درصدی مواجه شد. در این مدت ۵۵۲ میلیارد تومان اوراق «تسه» در بازار خرید و فروش شد.

 

کارنامه ۹ ماهه فرابورس در یک نگاه

پرونده ۹ ماهه بازارهای فرابورس در حالی بسته شد که فرابورس ایران در آخرین روز کاری آذرماه و در انتهای ۹ ماه کاری ۹ درصد بزرگ‌تر شد و ارزش بازاری آن با افزایشی بالغ‌بر ۷۰ هزار میلیارد تومان به عدد ۱.۸ میلیون میلیارد تومان رسید.

بدین ترتیب کارنامه ۹ ماهه فرابورس ایران حاکی از افزایش ۹ درصدی ارزش بازار و ۴.۳ درصدی شاخص کل این بازار است.

طی این مدت همچنین حجم معاملات ۷۵ درصد و ارزش معاملات ۱۸۰ درصد رشد را به ثبت رسانده است. به‌این‌ترتیب که از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه بیش از ۷۹۲ میلیارد برگه انواع دارایی مالی به ارزش ۷.۱ میلیون میلیارد تومان طی ۱۸۱ یک روز معاملاتی داد وستد شد.


بررسی‌ها از ارزش معاملات به تفکیک بازارها نشان می‌دهد در حالی طی این مدت ارزش معاملات بازار اول ۳ درصد و بازار دوم ۳۴ درصد کاهش داشته که بازار ابزارهای مشتقه فرابورس با افزایش ۲۱۹ درصدی ارزش معاملات نسبت به ۹ ماهه سال گذشته، عملکرد موفقی را ثبت کرده است.

همچنین ارزش معاملات بازار پایه نیز ۲۹ درصد بیشتر شده و ارزش معاملات بازار ابزارهای نوین مالی نیز ۲۰۲ درصد بالا رفته است.


در پایان فصل پاییز بازار دوم فرابورس با ارزش بازاری ۸۴۶ هزار و ۸۹۰ میلیارد تومانی،۴۵ درصد سهم ارزش بازار از کل را در اختیار دارد و همچنان بزرگ‌ترین بازار فرابورس است.


پس از آن بازارهای پایه و اوراق مالی اسلامی هرکدام سهم ۲۱ درصدی از ارزش بازار فرابورس را به خود اختصاص داده‌اند.


در پایان ۹ ماهه امسال بررسی بزرگ‌ترین صنایع فرابورس نشان می‌دهد پس از اوراق تأمین مالی با سهمی ۲۱ درصدی، محصولات شیمیایی با ارزش بازاری حدود ۳۸۰ هزار میلیارد تومان ۲۰ درصد از کل ارزش بازار را در اختیار دارد و بزرگ‌ترین صنعت فرابورس است.


نگاهی به هفته‌ای که گذشت

همچنین در واپسین هفته فصل پاییز شاخص کل فرابورس ایران در ادامه روند صعودی، با ۱.۷ درصد رشد موفق به فتح قله ۱۹ هزار شد تا آیفکس کار خود را در آذرماه با قرارگیری روی ارتفاع ۱۹ هزار و ۶۳ به پایان برساند. به موازات صعود شاخص کل، ارزش معاملات فرابورس نیز در ۵ روز معاملاتی انتهای آذرماه به ۲۳۳ هزار میلیارد تومان رسید که حاکی از افزایش ۷ درصدی نسبت به هفته پیش از آن بود.

در هفته منتهی به ۲ دی در مجموع بالغ‌بر ۳۴ میلیارد ورقه دارایی مالی میان معامله‌گران فرابورس دست‌به‌دست شد که بیانگر رشد ۲۴ درصدی در حجم معاملات بود. در این مدت به دنبال دست‌به‌دست شدن ۸۲۰ هزار ورقه مالی در بازار ابزارهای مشتقه معاملاتی به ارزش بالغ‌بر ۳۳ میلیارد تومان رقم خورد تا این بازار بتواند عنوان بیشترین رشد ارزش و حجم را با خود یدک بکشد.

در هفته سبز معاملات سهام، در حالی که به دنبال رد و بدل بیش از ۸ میلیارد برگه سهم در بازار دوم، بالاترین رشد حجم معاملات سهام در این بازار رقم خورد، بازار پایه هم دادوستد ۹ میلیارد برگه سهم به ارزش ۴ هزار و ۳۳۸ میلیارد تومان را میزبانی کرد که بیانگر بیشترین رشد ارزش معاملات سهام بود.

از طرف دیگر، در بازار ابزارهای نوین مالی نیز در حالی معامله بیش از ۱۱ میلیارد ورقه به ارزش ۲۲۳ هزار و ۴۲۲ میلیارد تومان ثبت شد که اوراق مالی اسلامی بیشترین ارزش و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) بیشترین حجم معاملاتی را در این بازار در هفته پایانی فصل پاییز به خود اختصاص دادند.

در این هفته گروه «فلزات اساسی» در صدر ارزش معاملات خرد بازار سهام قرار گرفت و «هتل و رستوران» و «سرمایه‌گذاری‌ها» در جایگاه‌های بعدی این رده‌بندی ایستادند.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین