سه شنبه 25 ارديبهشت 1403 شمسی /5/14/2024 7:17:48 AM
بانک جهانی پیش‌بینی کرد

بانک جهانی در آخرین گزارش خود از پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان اعلام کرد جهان در حال ورود به دوره‌ای طولانی از تورم بالا و رشد اقتصادی ضعیف است. 
افول رشد اقتصاد ۲۰۲۲

این نهاد بین‌المللی در گزارش جدید خود با اشاره به آثار مخرب همه‌گیری کرونا و جنگ اخیر روسیه و اوکراین، پیش‌بینی کرد که نرخ رشد اقتصادی۲۰۲۲ به ۹/ ۲برسد که نسبت به پیش‌بینی قبلی، ۲/ ۱واحد درصد کاهش یافته است. با وجود کاهش رشد اقتصادی در سطح جهان، رشد اقتصادی ایران در سال جاری مثبت ۷/ ۳درصد پیش‌بینی شده است.

بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود رشد اقتصادی ایران برای ۲۰۲۲ را ۷/ ۳درصد پیش‌‌بینی کرده است که نسبت به گزارش قبلی این نهاد تغییری نداشته است. این گزارش فروکش کردن همه‌‌گیری کرونا و افزایش قیمت جهانی نفت را از دلایل رشد ۷/ ۳درصد ایران برشمرده است. با این‌‌حال انتظار می‌‌رود رشد اقتصادی ایران در سال‌های بعد به‌دلیل چالش‌‌های ساختاری حل نشده و سرمایه‌‌گذاری ثابت ضعیف، محدود شود.

این نهاد رشد اقتصادی ایران را برای سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به ترتیب ۷/ ۲ و ۳/ ۲درصد پیش‌‌بینی کرده است. بانک جهانی در این گزارش پیش‌‌بینی خود را از رشد اقتصادی جهان در سال جاری مورد بازنگری قرار داده است؛ به‌طوری‌‌که انتظار دارد رشد اقتصادی جهان از ۷/ ۵درصد سال۲۰۲۱ به ۹/ ۲درصد در ۲۰۲۲ کاهش پیدا کند. این پیش‌‌بینی تا حد زیادی پایین‌‌تر از پیش‌‌بینی رشد ۱/ ۴درصدی این نهاد برای رشد اقتصاد جهانی در ۲۰۲۲ است که در ماه ژانویه ارائه شده بود. بانک جهانی قبلا نیز پیش‌‌بینی خود از رشد اقتصادی جهان را به ۲/ ۳درصد کاهش داده بود. بانک جهانی علت این کاهش در چشم‌‌انداز رشد اقتصادی را افزوده شدن خسارات ناشی از عملیات نظامی روسیه در اوکراین به اثرات همه‌‌گیری کووید- ۱۹ بر اقتصاد جهانی عنوان کرده و پیش‌‌بینی کرده است که اقتصاد جهانی در حال ورود به دوره‌‌ای طولانی از رشد ضعیف و تورم افزایشی است.

این امر می‌تواند خطر وقوع رکود تورمی را افزایش دهد و پیامدهای بالقوه زیان‌‌باری برای اقتصادهای با درآمد پایین و متوسط داشته باشد. براساس پیش‌‌بینی این نهاد رشد اقتصادی جهان در ۲۴-۲۰۲۳ نیز حول همین نرخ خواهد بود؛ چراکه تنش نظامی میان روسیه و اوکراین، فعالیت و سرمایه‌‌گذاری و تجارت را در کوتاه‌‌مدت مختل می‌‌کند، تقاضا را کاهش می‌‌دهد و انطباق سیاست پولی و مالی برداشته می‌‌شود. طبق این گزارش، به دنبال خسارات ناشی از همه‌‌گیری کرونا و جنگ، سطح درآمد سرانه در اقتصادهای درحال توسعه در سال جاری حدود ۵درصد پایین‌‌تر از روند پیش از وقوع همه‌‌گیری کرونا خواهد بود.

به گفته دیویس مالپس، اقتصاددان آمریکایی و رئیس بانک جهانی، عواملی چون عملیات روسیه در اوکراین، قرنطینه‌های کرونایی چین، اختلال در زنجیره عرضه و خطر رکود تورمی به رشد جهانی آسیب زده است و برای بسیاری از کشورهای جهان وقوع رکود اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. با توجه به اینکه بازارها نگاه به آینده دارند، بنابراین تشویق تولید و اجتناب از محدودیت‌‌های تجاری ضروری است. تغییرات در سیاست‌‌های مالی، پولی، آب و هوایی و بدهی برای مقابله با تخصیص نادرست سرمایه و نابرابری ضروری است.

براساس این گزارش رشد اقتصادی بازارهای نوظهور و اقتصادهای درحال توسعه (EMDEs) در سال جاری به ۴/ ۳درصد کاهش می‌‌یابد؛ زیرا تاثیرات منفی تنش روسیه و اوکراین، افزایش صادرات کالاهای پایه ناشی از افزایش قیمت انرژی را خنثی کرده است. از سوی دیگر، باوجود شوک منفی به فعالیت اقتصادی جهان در ۲۰۲۲، در سال آینده اساسا بهبودی پیش‌‌بینی نشده است؛ به‌طوری‌‌که رشد اقتصادی سال آینده نیز در این گزارش حدود ۳درصد پیش‌‌بینی شده است؛ چراکه انتظار می‌‌رود بسیاری از عوامل منفی به‌ویژه افزایش قیمت کالاهای پایه و ادامه روند سیاست پولی انقباضی در سال آینده نیز ادامه پیدا کند. به‌علاوه، چشم‌‌انداز رشد اقتصادی با ریسک‌‌های کاهشی بسیاری از جمله شدت گرفتن تنش‌‌های ژئوپلتیک، افزایش اثرات رکود تورمی، رشد ناپایداری مالی، ادامه اختلال‌‌ها در زنجیره عرضه و بدتر شدن شرایط ناامنی غذایی، روبه‌رو است.

از سوی دیگر طبق این گزارش، با توجه به بازگشت تقاضای جهانی، تنگناهای عرضه و افزایش قیمت انرژی و غذا، تورم جهانی نسبت به اواسط۲۰۲۰ افزایش قابل ملاحظه‌‌ای داشته است. انتظار بازارها این است که تورم در اواسط۲۰۲۲ به قله خود برسد و سپس روند کاهش خود را آغاز کند؛ ولی طبق پیش‌بینی‌‌ها حتی پس از فروکش کردن شوک‌‌ها تورم بالا خواهد بود و سیاست‌‌های پولی نیز انقباضی‌‌تر خواهد شد. رشد جهانی در جهت مخالف حرکت کرده است؛ به‌طوری‌‌که از ابتدای سال به‌شدت کاهش یافته و انتظار می‌‌رود برای باقی قرن حاضر پایین‌‌تر از میانگین آن در دهه ۲۰۱۰ باقی بماند.

براساس این گزارش، در سایه این رویدادها خطر وقوع رکود تورمی افزایش داشته است. بهبود از رکود تورمی در دهه ۱۹۷۰ منجر به افزایش قابل ملاحظه نرخ‌‌های بهره از سوی بانک‌‌های مرکزی اقتصادهای پیشرفته شد که رکود جهانی و زنجیره‌‌ای از بحران‌‌های مالی در اقتصادهای نوظهور و کشورهای درحال توسعه را به دنبال داشت. اگر فشارهای رکود تورمی اخیر شدت پیدا کنند، اقتصادهای نوظهور و کشورهای درحال توسعه احتمالا دوباره با چالش‌‌های جدی مواجه خواهند شد؛ چراکه انتظارات تورمی کمتر تثبیت‌شده این کشورها آسیب‌‌پذیری مالی را افزایش داده و پایه‌های رشد را تضعیف خواهد کرد.

با این وجود بانک جهانی معتقد است شرایط پیش‌‌رو از جهاتی با شرایط دهه ۱۹۷۰ متفاوت است؛ دلار امروز نسبت به دهه ۱۹۷۰ بسیار قدرتمندتر است؛ نرخ رشد قیمت کالاهای پایه کمتر از آن زمان است؛ موسسات مالی مهم نیز در حالت کلی ترازنامه قدرتمندی دارند. مهم‌تر اینکه برخلاف دهه ۱۹۷۰ بانک‌‌های مرکزی اقتصادهای پیشرفته و بسیاری از اقتصادهای درحال توسعه دستورات روشنی برای پایداری قیمت‌‌ها دارند و در طول سه دهه گذشته سابقه معتبری برای رسیدن به اهداف تورمی‌‌شان ایجاد کرده‌‌اند.

رشد اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا
بانک جهانی همچنین در جدیدترین گزارش‌های منطقه‌‌ای خود نرخ رشد اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را ۳/ ۵درصد پیش‌‌بینی کرده است که سریع‌ترین نرخ رشد در طول یک دهه گزارش شده است. این افزایش در نرخ رشد اقتصادی عمدتا ناشی از افزایش صادرات نفت به دنبال افزایش درآمدهای نفتی و کاهش کلی تاثیرات بد همه‌‌گیری کرونا در کشورهایی با نرخ واکسیناسیون بالا اتفاق افتاده است. با این وجود بانک جهانی انتظار دارد رشد اقتصادی این منطقه در ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ ناگهان کاهش پیدا کند. پیش‌‌بینی رشد اقتصادی ۸/ ۸ درصدی برای کشور عراق در سال۲۰۲۲ از نکات این گزارش است. بانک جهانی علت آن را بازگشت مجدد به بخش نفت با حذف تدریجی محدودیت‌‌های تولید اوپک‌پلاس برشمرده است. رشد اقتصادی عربستان سعودی نیز برای ۲۰۲۲ به دنبال رشد تولید نفت این کشور و بهبود در بخش‌های غیرنفتی حدود ۷درصد پیش‌‌بینی شده است که از بالاترین نرخ‌‌های رشد اقتصادی این منطقه است.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین