جمعه 31 فروردين 1403 شمسی /4/19/2024 6:13:45 PM
نگاهی به تحرکاتی که ترکیه، آذربایجان و امارات درباره ایران داشته اند

برخی کشورهای همسایه اخیرا ادعاهایی را درباره ایران مطرح و تحرکاتی بر خلاف حسن همجواری انجام داده اند که با واکنش تند مسوولان مواجه شده است. 
همسایگان کوچک متوهم
به گزارش اقتصادنامه، ابتدا مسولان جمهوری آذربایجان بودند که ادعایی را علیه ایران مطرح کردند و با واکنش تند مقامات کشور به خصوص نمایندگان مجلس شورای اسلامی روبرو شدند. نخست یکی از نمایندگان مجلس ملی آذربایجان اظهاراتی را درباره تمامیت ارضی ایران مطرح و خشم ایرانی ها را برانگیخت. در این ادعاها اما ردپاهایی از ترکیه نیز به چشم می آمد. ترکیه اخیرا به ساخت دیوار در مرزهای مشترکش با ایران روی آورده و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور نیز چند یپیش مدعی شد که مرزهای تاریخی باید به جای خود برگردند.
در ادامه اما الهام علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان نیز  در گفت و گو با خبرگزاری آناتولی ترکیه، ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد. او در این مصاحبه ادعا کرده است که حدود ۶۰ کامیون ایرانی بدون مجوز در بازه زمانی ۲۰ مرداد تا ۲۰ شهریور امسال وارد قلمرو قره باغ کوهستانی شده‌اند.جمهوری آذربایجان سال گذشته پس از یک جنگ ۴۴ روزه منطقه قره باغ را از ارمنستان پس گرفت. علی‌اف درباره ادعای ورود کامیون های ایرانی به این منطقه گفته است که «این اولین باری نیست که کامیون‌های ایرانی به صورت غیرقانونی به منطقه قره باغ سفر می‌کنند. این چیزی است که به طور مداوم در جریان دوران اشغال [قره باغ توسط ارمنستان] رخ می‌داده است».

او گفته است: «ما اطلاعاتی داشتیم اما قطعاً مثل زمان حال، اطلاعاتمان واضح نبود. با توجه به این موضوع، ما از کانال‌های مختلف نارضایتی خود را از عبور غیرقانونی ابراز داشتیم اما این رویه ادامه داشت».علی اف تاکید کرده است که پیش از این از ایران خواسته بود که از ورود کامیون‌ها به خاک قره‌باغ  جلو گیری کند. او گفته است: «ما کنترل جاده‌ای را از طریق سرزمین جمهوری آذربایجان آغاز کردیم و ارسال کامیون‌های ایران به منطقه قره باغ متوقف شد».علی‌اف همچنین گفت که در صورتی که ورود کامیون‌های ایران به قره باغ ادامه پیدا کند، باید مالیات پرداخت کنند.

اردیبهشت ماه امسال سفارت ایران در باکو ارسال هرگونه کالا از سوی کامیون‌های ایران به قره باغ از مسیر لاچین را تکذیب کرده بود. علی اف همچنین در خصوص رزمایش‌ نظامی ایران در مرز جمهوری آذربایجان اظهارنظر کرد و گفت: «این یک رویداد بسیار تعجب‌آور است. هرکشوری می‌تواند هرگونه رزمایش نظامی را در قلمرو خود انجام دهد. این حق حاکمیتی آن‌ها است اما چرا حالا و چرا در مرز ما؟ چرا زمانی که ارامنه در جبرائیل، فضولی و زنگلان بودند، چنین رزمایش‌هایی در کار نبود؟ چرا پس از آزادسازی این زمین‌ها پس از سی سال اشغال برگزار می‌شود؟»

اما در ادامه نوبت به اماراتی ها رسید تا ادعاهای کهنه خود درباره جزایر سه گانه را مطرح کنند. وزیر مشاور امارات در امور خارجه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل مدعی اشغال جزایر سه گانه از سوی ایران شد. به نقل از الخلیج آنلاین، خلیفه شاهین المرر، وزیر مشاور امارات در امور خارجه در سخنرانی خود در هفتاد ‌وششمین نشست مجمع عمومی سازمان تاکید کرد که تلاش های برای حل درگیری های منطقه تنها در صورت توقف دخالت های خارجی در امور کشورهای عربی به ویژه سوریه،یمن، لیبی و عراق موفقیت آمیز خواهد بود.

وی در بخشی از سخنرانی خود با طرح ادعای اشغال جزایر سه گانه تنب کوچک و تنب بزرگ و ابوموسی از سوی ایران گفت: از ایران می خواهیم که از طریق راه حل مسالمت آمیز و مذاکرات مستقیم و یا پناه بردن به دادگاه بین المللی به اشغال جزایر سه گانه پایان دهد.

در واکنش به ادعاهای همسایگان اما مسوولان وزارت خارجه، آنها را به آرامش و رعایت حسن همجواری دعوت کردند. البته نمایندگان مجلس واکنش های تندتری به خصوص درباره اظهارات مسولان جمهوری آذربایجان نشان دادند. باید منتظر ماند و دید آیا همسایگان ایران به ادعاهای خود پایان خواهند داد یا اینکه این رشته سر درازی خواهد داشت. 



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین